Weblog Arnhemse (L)uitjes We go for the gusto

26 juni 2008

Midzomernacht op kasteel Middachten, 21 juni 2008.

Filed under: Uncategorized — Corrien @ 15:45

Om te beginnen moet ik onze Queen om haar genadige vergeving verzoeken. 

Twee dames uit Uw gevolg hebben zich, geheel tegen de regels in, in cognito begeven naar een op het forum aangeboden uitje! Deze overtreding hebben zij in overleg gepleegd en de enige reden daartoe was een gebrek aan LEF. “Leffeloos” om zo maar te zeggen. Wij hopen dat Uw straf mild zal zijn.

kasteel middachten

Onder een prachtige hemel met slechts enkele sluierwolken, bij een aangename temperatuur en zonder een zuchtje wind hebben we een avond doorgebracht die uit puur genieten bestond.

Slechts één wolkje verduisterde deze avond, aangezien alle aanwezigen in groepen van ongeveer 25 personen werden onderverdeeld, werd ons een groep toebedeeld die voornamelijk uit Duits sprekende gasten bestond en daarom werd de uitleg grotendeels in de die taal gegeven. Niet dat wij dat niet konden verstaan maar toch…..

Na ontvangst met een glaasje champagne en een rozen versnapering werden we uitgenodigd in de Oranjerie. Hier bevind zich, ( tot 15 september ), een expositie van Janneke Brinkman-Salentijn met haar unieke botanische tekeningen.
Janneke Brinkman-Salentijn

Deze ter ere van het 25-jarig jubileum van de stichting Kasteeltuin Middachten. In deze Oranjerie was tevens het Arnhem Sinfoniëtta Blaaskwintet opgesteld. Wij mochten luisteren naar muziek van Franz Joseph Hayden en een medley uit “Fiddlers on the roof”

Hierna maakten wij een korte wandeling en ontmoetten een verhalenverteller die ons op boeiende wijze een sprookje vertelde over een mooie prinses die, niet alleen geen slechte gedachten, maar helemaal geen gedachten had en een eenvoudig meisje dat juist erg mooie gedachten had en waar hij uiteindelijk mee trouwde.

Wij wandelden verder, naar het kasteel en via het bordje, verboden entree, privé terrein, betraden wij de oprit met een prachtig in Franse stijl geschoren hagen perk. De voordeur werd geopend door een adellijke Engelse dame. Bij navraag bleek zij een vriendin te zijn van de bewoners van het kasteel Gravin Ortenburg-Bentinck en Graaf zu Ortenburg. Wij bewonderden de schitterende hal en zagen op de onderste trede van het trappenhuis de slijtplek op de loper, die het hondje van Molly Geertsema daar heeft achtergelaten. Wij werden uitgenodigd in een prachtige kamer waar een viertal jonge dames “Klavier” genaamd met hun diverse soorten klarinetten een aantal muziekstukken ten gehore brachten.

Wij bezochten vervolgens enkele rozentuinen en bereikten het tuin theater waar wij werden verrast door brassquintet “Variety”. Het werd al behoorlijk donker toen wij naar de laatste verrassing wandelden.

Wij werden verzocht een impressie te maken van de midzomernacht boven Middachten. Een groot overhemd achterste voren, plastic handschoen, wonderkrijt en bakjes waterverf noodden ons tot artistieke uitspattingen.

De avond eindigde bij de oranjerie waar diverse drankjes en hartige hapjes werden geserveerd. De vuurkorven brandden en rookten, na nog even te hebben zitten napraten gingen wij voldaan huiswaarts. De dagen zullen weer langzaam korter worden vanaf nu.

Baronesse van het Gein tot de Hyrnen

4 juni 2008

Vrijdag 30 mei overzicht tentoonstelling Jeroen Krabbé te Zwolle

Filed under: Uncategorized — Corrien @ 10:37

Op vrijdag 23 mei togen 3 Arnhemse Luitjes naar de overzichtsexpositie van Jeroen Krabbé. Freule van Gunterstein en Baronesse van het Gein tot de Hyrnen waren in Arnhem in de trein gestapt en Doña Poca Loca voegde zich in Deventer bij hen. In de trein bleek dat de Luitjes (adellijk of niet) op vrijdag niet op hun kortingskaart mochten reizen. Dat werd dus voor de terugweg alsnog een kaartje kopen. Maar daarom niet getreurd. De adellijke dames gingen na aankomst in Zwolle eerst in stijl koffie drinken bij Grand Café Wientjes. Hun komst was blijkbaar al aangekondigd, want de rode loper lag uit.

de tentoonstelling ‘Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve’. Onder de meer dan 200 schilderijen en werken op papier die zullen worden getoond bevinden zich vele nationale en internationale bruiklenen. Met ‘Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve’ wordt voor het eerst een overzicht gegeven van het gehele oeuvre van Krabbé.
Na een heerlijk kopje koffie wandelden ze naar het Museum waar de expositie plaats vond.

Krabbé schilderde in opdracht van Louis van Dijk diens tuin tijdens de vier jaargetijden. Het schilderij rechts boven was zijn eerste versie,het doek linksonder schonk Krabbé aan zijn zoon Martijn…

Alle drie de Luitjes waren het er over eens dat het een prachtige en zeer kleurrijke expositie was, waar ze wel een keus uit wilden maken voor de eigen huiskamer. Maar ja, verarmde adel, die kan dat niet betalen.

Na de expositie gingen de dames heerlijk lunchen, een beetje door de stad dwarrelen en togen aan het eind van de middag weer huiswaarts. Het was een hele gezellige dag. En misschien is Zwolle nog wel eens een bezoekje waard, want ze zagen hele leuke plekjes, oude stadsmuren, leuke terrasjes e.d.

 

Powered by WordPress