Dinsdag 1 juni vertrokken de Luitjes naar Freule Praline om haar nieuwe residentie te bewonderen in de Heerlijkheid Bergen. Freule Praline had zich uitgesloofd.
Aan eten en drinken geen gebrek.
Paula had nog een verrassing in petto. Op onze voettocht door Bergen zouden we vergezeld worden door chapterleden van Festina Lente. Een aangename verrassing. Voor beide kanten.
En langzaam kleurde de Heerlijkheid rood paars………………………………….Let’s go Ladies!!
Festina Lente versus Arnhemse (L)uitjes
Eén van de kerntaken van de Red Hat Society is het bijéén brengen van dynamische vrouwen die zin hebben in het leven, die zich door hun leeftijd niet aan de kant laten zetten maar energiek op zoek gaan naar plezier en uitbreiding van hun eigen netwerk.
En dat was precies wat er dinsdagmiddag gebeurde in het huis van Freule Praline, in de lommerrijke Bergense entourage en op het terras waar menig levensverhaal werd gedeeld en vriendschapsbanden werden gesloten die wellicht wel langer gaan duren dan één dinsdagmiddag.
Toch maar op pad, want je wilt ook nog iets zien.
Toch?/p>
De rondleiding te voet leidde naar het hart van het toeristendorp Bergen dat haar allure van vandaag te danken heeft aan het onderdak dat zij sinds mensenheugenis bood en biedt aan tal van ‘grote’, lees invloedrijke en belangrijke kunstenaars: schrijvers, dichters, beeldhouwers, kunstschilders, architecten.
‘De Bergense School’ mag zich zowel landelijk als internationaal bekend en beroemd noemen als bijzondere stroming in de schilderkunst.
En de kunstenaars?
Ze werkten er.
En ze werken er nog steeds.
In ‘hun’ Bergen.
In alle rust.
Ze leefden er hun eigen (soms excentrieke) leven in het dorp dichtbij de zee.
Ze lieten zich inspireren door de omgeving maar ook door elkaar en dat gebeurde dan vooral als ze elkaar troffen in café restaurant De Pilaren, met karakteristiek stoepterras en uitzicht op de Ruïnekerk.
Een beeldje van Adriaan Roland Holst herinnert aan die gloriedagen.
Bergen kent kleine nostalgische straatjes met leuke winkeltjes (op niveau), gezellige terrassen op knusse pleintjes en dat alles gegroepeerd rond de beeldbepalende Ruïnekerk waaromheen in het zomerseizoen wekelijks kwalitatief hoogstaande kunstmarkten en braderieën worden gehouden.
Dat er weinig interesse was om te gaan midget-golfen was niet zo verwonderlijk. Er is té veel te zien in Bergen.
Zo ook de Park Meerwijk met z’n prachtige architectuur.
Woningen die in de vorm van een schip zijn gebouwd.
Het Park Meerwijk is een buurt met Amsterdamse School woningen. Vijf architecten ontwierpen zeventien woningen waarvan er zestien zijn gebouwd. Op een terrein tussen de Studler van Surcklaan, de Lijtweg, de Meerweg en de nieuw aangelegde Meerwijklaan zijn de woningen gerealiseerd.
De opvallendste woningen zijn de door Staal ontworpen Bark en Ark met tuinhuisje, de door Blauw ontworpen Villa Meerhoek en Meeezennest/Meerlhuis van Kropholler. Het materiaalgebruik bestaat uit riet, baksteen, hout, tegels en dakpannen. De drie door Kramer woningen zijn verwoest bij een brand in 1922.
Hoe dan ook: het was genoegelijk.
Een genoegelijkheid die aan het einde van de dag enigszins teniet werd gedaan door kwaliteit van de maaltijden bij restaurant Gusto.
Soms zit het (culinair) mee en soms zit het tegen.
Dat de Arnhemse (L)uitjes Bergen ooit opnieuw zullen bezoeken is wel duidelijk.
We hebben ze nog veel meer te laten zien van dit prachtige dorp, de nieuwe woonstek van Freule Praline.
En dat wij ooit op tegenbezoek gaan staat ook wel vast.
Vrouwen die hun horizon willen verbreden.
Hadden we het daar niet over?