Weblog Arnhemse (L)uitjes We go for the gusto

1 augustus 2010

Oh oh Den Haag, Freule Agatha kent de stad op haar duimen…

Filed under: Uncategorized — Corrien @ 21:05

Op 29 juli j.l. werden wij uitgenodigd door Freule Agatha om ’s-Gravenhage te bezoeken. D.w.z. zij als gidse, te voet en per tram. Een tiental dames gaf hieraan met graagte gehoor.

De start van deze evenementendag was de antiek- en curiosa markt. Dat is een “passende” bezigheid voor de (L)uitjes, die van “rondneuzen” houden. Och, èn kopen komt vaak op de tweede plaats. Inmiddels waren wij echt aan de ochtendkoffie toe, op een gezellig terras bij “de Posthoorn”, een zeer bekend – nog geheel in stijl – artiesten café/restaurant, waar nostalgie van de wanden/teksten “droop” Maar vooral schitterend gelegen onder prachtige bomen zoals indrukwekkende linden.

Aldus gesterkt óp naar het statige, lommerrijke Lange Voorhout: waar grote, indrukwekkende sculpturen geplaatst waren van de beroemde kunstenaars Manolo Valdès en Kim De Ruysscher.

En passant dóór naar de Kloosterkerk (bouw: 1397 – 1404) Dominicanen/ Predikheren (gefinancierd door Margaretha van Kleef, gravin van Holland, echtgenote van Albrecht van Beieren (beiden hier begraven), destijds woonachtig aan het Binnenhof. Interieur: Prachtig orgel (Deense orgelbouwer Marcussen); preekstoel (Vlaams houtsnijwerk ca. 1700); rozetten tegen de zoldering; gotische stoelen en als bijzonderheid: mooiste grafzerken zijn in de wandel ruimte gelegd of in de muren geplaatst.

Vervolgens naar Pulchri Studio: waarin tekeningen van Valdès e.a. te zien zijn. Restaurant annex binnentuin, een heerlijk rustiek oord, waar wij een voortreffelijke lunch genoten.
Daarna al lopende en vooral genietende: op naar Lange Vijverberg, de grote (letterlijk en figuurlijk) fototentoonstelling “Wild Wonders of Europe”.

De Dames konden het uiteraard niet nalaten even het permanent museum.(Maurits Cornelis) Escher, grafisch kunstenaar – Paleis Lange Voorhout – binnen te wippen om het prachtige interieur te bewonderen; èn natuurlijk “Hotel des Indes”, waarin de geest van grote schrijvers begin 1900 zoals Louis Couperus (1863) en vele anderen nog steeds rondwaart, qua ambiance.

Expositie “Wild Wonders of Europe”: sublieme foto-opnames van zowel planten, dieren, landschappen. Helaas ietwat te veel om al deze im-, en expressies op ons in te laten werken.Zeer indrukwekkend; vaak ontroerend en verstild. 

Uitnodigende bankjes (zicht op de Hofvijver), die moesten ècht benut worden door de Dames, die (wáár dan ook) weer veel bekijks trokken en uiteraard gepaard gaande met foto’s èn vragen. Onze Baronesse van het Gein tot de Hyrnen is daar zeer bedreven in en “draait haar hand er niet voor om” dit exposé in vele talen te doen.

Het shoppen moest eveneens gedaan worden, hetgeen varieerde van Marlies Dekkers tot antiquariaten. Maar vooral in het Hof-kwartier de prachtige gevels (Jugend Stil) e.a. te bewonderen.

Freule Agatha nodigde ons uit voor een kleine tussenpauze of te wel om een hapje en een sapje te nuttigen in haar (riante) logeeradres.

Tenslotte viel de keuze – uiteraard – om te dineren aan de/een Scheveningse haven, met uitzicht op schepen, fascinerend, (echter weinig “zilte”lucht), (verwarmd) terras van restaurant de Zoute Zoen (toepasselijke naam) voor een zeer aangename afronding van dit Uitje!

Conclusie:
Een prachtige dag (óók qua weer), véél gezien, zowel educatief als ontspannend, kan weer worden toegevoegd aan de evenementenlijst van de Arnhemse (L)uitjes.

Freule Viola.

Powered by WordPress